Anda Pengunjung ke

MUJAHADAH


بسم الله الرحمن الرحيم
"Mujahadah...mujahadah dan terus mujahadah".......itulah yang aku sematkan dalam diri agar diri sentiasa di landasan yang sepatutnya.Tidak mudah terikut dengan dorongan nafsu yg menyiksa sanubari untuk ikut kemahuanya.Nafsu perlu dididik bukan di hapus.Untuk dapat iman dan amal yang betul perlu "USAHA ATAS IMAN" hari2 dan masukkan kebesaran ALLAH dalam HATI dan buang kebesaran makhluk.Bukan mudah nak istiqamah dalam sesuatu amalan itu semuanya perlukan mujahadah untuk tekan nafsu.Jangan biar nafsu menjadi "TUAN" pada diri,biar "DIRI" menjadi tuan Kpd Nafsu.

Apa Itu Nafsu? Nafsu itu tempat berkumpulnya kekuatan amarah dan syahwat(keinginan) dalam diri manusia.Dsinilah terkumpulnya sifat2 tercela dan sentiasa mendorong diri manusia itu ke arah keburukkan dan kejahatan.Nafsu ada peringkat2 nya..tetapi akan di huraikan peringkat2 nafsu pada post yg seterusnya...INSYAALLAH.

MUJAHADAH bermaksud berusaha untuk melawan dan menundukkan kehendak nafsu.Ada juga pendapat yg lain mujahadah itu adalah bersusah payah atau berkorban.Kedua2 maksud ini hampir membawa maksud yang sama.Apa yang penting kedua2 situasi ini memerlukan pengorbanan dan melalui kepahitan.Bukan mujahadah jika ia dalam ZON SELESA.

Mujahadah Itu pahit,Kerana Syurga Itu Manis....Salam Mujahadah buat diri sendiri dan pada sesiapa yg terbaca post saya  serba ringkas dan tak seberapa ni.

" jom usaha Atas Iman "  SALAM...=).....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih Sudi Baca,Semoga Bermanfaat ! :)